[Video] Pagar Masjid Nabawi Ditutup – Nikmat Terbesar Yang Ditarik Perlahan-Lahan, Imam SEB4K Semasa Solat Jumaat

Satu perasaan yang sukar digambarkan bagi penduduk Madinah apabila melihat pagar Masjid Nabawi ditutup rapat bermula semalam. Kami hanya mampu mer1ntih kepada Tuhan agar diangkat segera wab@k dan bal@ ini daripada muka bumi.

Setelah dilaporkan bahawa ada rakyat mereka yang menginap sekitar Masjid Nabawi sedang dem@m panas, mereka sudah menjangkakan sesuatu. Dengan serta mertanya pihak berwajib memutuskan untuk menutup Masjid Nabawi daripada dikunjungi orang ramai. Pintu-pintu pagar dikunci kemas. Kawasan parkir kereta bawah tanah juga ditutup. Bahkan jalan raya di sekitarnya juga tidak dibenarkan lalu.

Namun begitu, Masjid Nabawi tidaklah ditinggalkan sunyi sepi tiada orang langsung. Solat fardu masih lagi ditunaikan secara berjemaah di sini. Azan juga masih dilaungkan dengan gahnya melalui corong-corong pembesar suara. Hanya imam, pegawai dan petugas Masjid Nabawi sahaja dibenarkan untuk berada di dalam. Merekalah yang mengimarahkan masjid suci ini buat seketika sehingga arahan penutupan ini ditarik balik.

Dalam masa yang sama, Masjidilharam di Mekah juga diketatkan kawalannya. Semua solat diarahkan untuk ditunaikan dalam bangunan masjid sahaja. Tiada lagi di dataran luar. Arahan sebegini dikira suatu tindakan yang tepatlah memandangkan Haramain merupakan tempat tumpuan jemaah. Ramai yang datang solat berjemaah 5 waktu. Tambahan hanya 2 masjid ini sahaja yang dibenarkan beroperasi buat saat ini di Arab Saudi. Yang lain diarahkan tutup.

Bagi kami, seakan inilah nikmat terbesar menetap di Madinah yang ditarik perlahan-lahan. Namun kita tahu, perancangan Tuhan maha hebat. Sesungguhnya Dia yang menurunkan penyak1t, dan Dia jualah yang memberikan kesembuhan buat hamba-hamba-Nya. Kita reda nikmat ini ditarik buat sementara bagi mengekang wab@k v1rus bahaya daripada terus tersebar. Dengan itu, rasmilah Madinah mencatat 1 kes dalam 344 kes semuanya di seluruh Arab Saudi.

Syaikh Ahmad bin Thalib Humeid mengimami Shalat Jumat di Masjid Nabawi hari ini, seraya tak kuasa untuk menahan airmatanya lantaran mengharapkan pertolongan dan Ampunan dari Allah Ta’ala. Shalat Jumat di Masjid Nabawi tidak dibuka untuk umum dan hanya disaksikan oleh Para Askar, Ulama dan beberapa pegawai Di Masjid Nabawi.

Kredit; Suara Madinah & Najmi Farisham

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*