Sultan Johor rancang buka pasaraya harga murah mengingatkan kita kepada KEUNGGULAN strategi tokoh KORPORAT Uthman bin Affan

MKini

Rancangan Sultan Johor mengingatkan kita kepada KEUNGGULAN strategi tokoh KORPORAT Uthman bin Affan

Semasa zaman Nabi di Madinah dulu, ramai tokoh korporat yang bertaqwa. kerana Peranan merekalah, 9 tahun sahaja ummat Islam berjaya kuasai ekonomi Madinah daripada minoriti Y@hud1.

Saidina Uthman Ibn Affan r.a. sebagai contoh. Telah membeli Sumur air (talaga) daripada Y@hud1. Lalu menginfakkannya untuk kegunaan ummat Islam.

Perjanjian berat sebelah orang yahudi pada permulaanya mensyaratkan supaya air itu digunakan secara selang- seli mengikut hari. Y@hud1 akan menjual air tersebut pada orang islam pada hari gilirannya.

Tiba giliran orang Islam, Baginda mengarahkan supaya orang Islam mengambil air sebanyak-banyaknya secara percuma setelah Saidina Uthman r.a. membelinya. Sehingga mengakibatkan waktu giliran orang Y@hud1 tidak ada seorang Islam pun yang datang membeli.

Akhirnya, menyebabkan Y@hud1 rugi, dan menyerahkan sumur pada orang Islam.

Hebat bukan kalau kita ada ramai tokoh Korporat atau usahawan yang bertakwa seperti Saidina Uthman Ibn Affan ni. Semoga kita pula dapat menguasai ekonomi Malaysia semula. 

Insya Allah.

sumber : Ali Hamzah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*