[VIDE0] Dr Zubaidi Hj Ahmad; Cara yang BETUL memasak mee segera

Dr Zubaidi Hj Ahmad

Saya mencadangkan agar kita tidak terlalu memakan mee segera kerana ianya adalah penyebab penyakit kronik terutamanya oleh serbuk perasanya. Jadikan mi segera hanya sebagai makanan terakhir jika tiada pilihan atau makanan yang diambil jika tiada makanan lain boleh didapati.

Jika tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari penggunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah mi segera itu.

Cara yang BETUL memasak mee segera

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk perasa dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan. Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

maangchi.com

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul-molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara-perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu sebenarnya disalut dengan pengawet makanan. Pengawet makanan amat BERBAH4YA pada tubuh jika diambil secara berterusan. Dan ramai di antara kita yang memasak mi segera dengan cara yang salah.

Kaedah yang betul memasak mee segera…

1. Rebus mi di dalam periuk air.

2. Setelah mee segera dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi bahan pengawet.

Mdekmal.com

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan tutup api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah ditutup, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

ealpapara.wordpress.com

Mee segera adalah makanan berproses dan bukanlah makanan yg sihat. Jika pengambilan mi segera lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat BERBAH4YA

APA ITU MSG?

*MSG ialah Mono Sodium Glutamate* sejenis bahan perasa yang mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan terhadap makanan yang diletakkan MSG. Walaubagaimana pun MSG tidak membun0h kita secara mendadak, yetapi membun0h kita perlahan lahan.

Selain MSG, perhatikan bahan-bahan kimia sintetik yang menjadi R4CUN dalam makanan kita.

*1- Perasa
*2- Pewarna
*3- Penaik

*4- Penstabil
*5- Pemanis
*6- Pengawet

Jadi berhati-hati ketika memilih makanan kita.

sumber; Dr Zubaidi Hj Ahmad

Berikut adalah video tentang mee segera yang singgah di wall admin, namun KESAHIHANnya belum diperakui oleh mana2 pihak. Hannya untuk tontonan santai semata-mata…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*