[Video] Istighfar memang banyak kelebihannya tapi, rupa2nya ramai yang tersalah baca doa ini…

Telaga Nan Biru

Ucapan istighfar bacaan untuk memohon keampunan kepada Allah SWT di atas segala kesilapan dan kesalahan yang dilakukan oleh insan mukmin. Di dalam banyak lafaz istighfar, terdapat istighfar yang dikenali sebagai “Sayyidul Istighfar” yang sangat perlu kita amalkan kerana manfaatnya tersangat besar.

Nabi saw bersabda di dalam sebuah hadis;

مَنْ قَالَهَا مِنَ النَّهَارِ مُوقِنًا بِهَا ، فَمَاتَ مِنْ يَوْمِهِ قَبْلَ أَنْ يُمْسِىَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ ، وَمَنْ قَالَهَا مِنَ اللَّيْلِ وَهْوَ مُوقِنٌ بِهَا ، فَمَاتَ قَبْلَ أَنْ يُصْبِحَ ، فَهْوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ

“Barangsiapa mengucapkannya pada siang hari dan meyakininya, lalu dia mati pada hari itu sebelum waktu petang, maka dia termasuk penghuni syurga. Dan barangsiapa mengucapkannya pada malam hari dalam keadaan meyakininya, lalu dia mati sebelum waktu pagi, maka dia termasuk penghuni syurga.”

Lagi disebut di dalam al-Quran;

“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang mensucikan diri.” (QS.al-Baqarah: 222).

Namun, sedarkah kita semua, teralu ramai orang yang tersalah sebut lafaz ini? Ya, memang ramai yang salah sebut lafaz istighfar ini! Persoalannya, apakah kita akan dapat manfaat daripada lafaz istighfar @ “Sayyidul Istighfar” ini jika tersalah menyebutnya?

Saksikan video…

Mari belajar sebutan atau lafaz istighfar yang betul dengan Ustaz Hassan Basri…

sumber; i Love Kuliah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*