‘Kalau Lan Pet-Pet Cuma Didend@, Kenapa ‘Abang Bot@k’ DIPENJ4RA?’

newmalaysianpost.com

SEORANG peguam hari ini tampil menyatakan kesediaan membantu Danial Abdullah yang mengaku bersal@h memecahkan cermin sebuah kenderaan kerana menyifatkan hukoman penjar@ 12 bulan ke atas lelaki itu sebagai tidak adil.

Peguam tersebut, Suzana Norlihan Ujen berkata, beliau mahu membantu Danial atau digelar ‘abang botak’ oleh warganet membuat rayuan supaya lelaki itu hanya dikenakan dend@ berbanding hukoman penjar@ yang diputuskan mahk@mah.

“Saya nak bantu appeal (merayu) sebab mahu masyarakat tahu bahawa jika Lan Pet-Pet boleh dapat dend@ RM2,000 kerana pukol pengawal keselamatan, kenapa abang botak tak boleh?

“Bukan nak jadikan dia hero tapi nak tegakkan keadilan yang makin pupus di Malaysia ini,” katanya dalam kenyataan di akaun Facebooknya hari ini.

Suzana membandingkan kes pelawak Lan Pet-Pet atau Mazlan Ahmad yang sebelum ini hanya didend@ di mahkam@h atas kesal@han membel@sah seorang pengawal keselamatan yang juga warga emas pada April lalu.

Danial, 31, dijatuhkan hukoman 12 bulan penjar@ oleh Mahkam@ah Majistret Petaling Jaya pagi ini selepas mengaku bersal@h menghent@k cermin sebuah kereta dengan topi keledar di Taman Bukit Serdang Seri Kembangan, 5.30 petang, Selasa lalu.

Ekoran itu Danial terpaksa menyambut Aidilfitri di penjar@ kerana mahk@mah memutuskan hukoman itu bermula pada hari dia ditahan.

Ketika pros1ding Danial dengan suaranya tersekat-sekat memberitahu Majistret Nurshahirah bahawa pemandu kereta tersebut cuba melangg@rnya dan menunjukkan tanda jari sehingga memaksanya “membuat keputusan bod0h”.

“Puncanya dia (pengadu) hendak melangg@r saya dan menghimpit saya… saya berhentikan dia untuk berbicara, namun dia menunjukkan tanda jari dan disebabkan itu saya buat keputusan bod0h,” katanya dengan nada seb@k dan meminta maaf atas perbuatannya itu.

Suzana bagaimanapun berkata, beliau akan membantu Danial memandangkan hukoman tersebut terlalu berat.

Katanya, agak menyed1hkan apabila wujud satu trend layanan kepada orang kena tudoh (OKT) agak berbeza mengikut kedudukan seseorang.

“Memalukan. Apabila anda kaya dan anda membunoh seseorang, anda diberi jaminan oleh Mahkamah Persekutuan, mahkamah tertinggi di Malaysia. Tiada tahanan rem@n untuk anda.

“Apabila anda artis terkenal, anda memukol orang miskin, anda didenda hanya RM2,000 oleh mahkamah.

“Tetapi apabila anda miskin, anda memecahkan kaca cermin seseorang yang menunjukkan tanda jari tengah kepada anda, anda dipenjar@ 12 bulan oleh mahkamah. Dan kamu membusok di penjar@,” katanya sinis.

For the first time ever, admin percaya ramai yang setuju dengan akak Siti punya pendapat ni…

Dalam satu lagi hantaran di Facebook, Suzana berkata, sudah ada individu yang bersetuju untuk membayar wang guaman untuk mewakili Danial, namun katanya, beliau tidak perlukan bayaran.

“Kalau ada yang bayar saya, nanti ada yang kata saya nak promote diri, cari makan sebab dah tak ada kes (atau) nak cari client dan macam-macam tudohan melulu,” ujarnya. 

sumber; newmalaysianpost.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*