Sejarah Syiah Qaramitah MENYER4NG Kaabah dan MENCUR1 Hajarul Aswad

http://www.indahnyaislam.my

Hari Al-Tarwiyah (hari kelapan dalam bulan Zulhijjah), tentera Syiah Qurmuty (diketuai oleh Hamadan Ibn Al-Ashath Al-Qurmuti) menyer@ng konvoi haji pada tahun 317 Hijrah, membunoh semua jemaah haji, kemudian beliau menyer@ng Kaabah, menarik keluar Hajarul Aswad dan memecahkan kepada 8 bahagian kecil.

Menarik keluar pintu Kaabah dan kemudian memecahkannya, menarik keluar kisa’a Al-Kabah dan memotongnya kepada banyak pecahan dan memberikannya kepada sahabat-sahabat beliau, kemudiannya beliau mengarahkan pengikut-pengikut beliau untuk memusn@hkan Mizab Al-Kabah (saluran untuk menyalurkan air sekiranya hujan dari atas Kaabah). Apabila pengikut beliau cuba untuk memusn@hkan saluran ini, dia (pengikut yang diarahkan) terjatuh dari bumbung Kaabah dan mat1.

Beliau (Hamadan) kemudiannya menyuruh pengikutnya mencampakkan may@t-may@t jemaah haji yang telah mereka bunoh ke atas bumbung Kaabah, Mizab (saluran air) mengalirkan darah orang Muslim buat pertama kalinya dalam sejarah. Beliau kemudian mencampakkan m@yat-may@t selebihnya ke dalam telaga zam-zam sehingga penuh dan kemudian menutup telaga ini dengan batu yang besar.

Wanita Qurmuti (pengikut Syiah) akan membawa air kononnya untuk menyiram mayat-mayat jemaah haji ini atau memberi minum kepada jemaah haji yang terceder@, akan tetapi apabila mereka berjumpa dengan jemaah haji yang masih hidup, mereka akan membunohnya tanpa memberi air.

Mereka (wanita Qurmuti) percaya bahawa mereka perlu membunoh sekurang-kurangnya 3 orang Sunni (Nasibi, gelaran yang mereka berikan pada orang Sunni) yang dahaga untuk mereka mendapat tempat di Jannah. May@t-may@t yang lain pula ditanam di dalam Masjidil Haram dimana mereka (jemaah haji) dibunoh tanpa solat jenazah, ghosul mahupun dikaf@nkan.

Kemudian beliau (Hamadan) berdiri di depan pintu Kaabah dan menjerit ke langit dan berkata: “ Akulah yang berani mencabar Allah, akulah yang berani mencabar Tuhan, Dia mencipta kamu dan aku membunoh kamu semua (jemaah haji)”.

Pengikutnya yang turut memusn@hkan Hajarul Aswad juga menjerit ke langit: “Di mana burung-burung Ababil Engkau? Di mana batu Sijjil (batu dari tanah yang terbakar) Engkau?” Merujuk kepada peristiwa serangan bergajah yang dipimpin oleh raja Abrahah sebelum kedatangan agama Islam.

Kemudian beliau membawa Hajar Aswad ke timur (Al-Qatif) dengan menggunakan 70 ekor unta, setiap unta yang membawa Hajarul Aswad jatuh sak1t dan kemudian mat1 di tengah padang pasir. Kemudian mereka membina ‘Ainul Kuaibah’ dan meletakkan Hajarul Aswad di situ selama 22 tahun dan menyuruh orang ramai mengerjakan haji di situ (Ainul Kuaibah), tetapi tiada siapa yang pergi.

Selama 22 tahun orang Islam tidak mengerjakan haji…

Kemudian, Khalifah Al-Muktadir Billah menyer@ng pengikut-pengikut Qurmutiah dan membunoh mereka dalam peper@ngan antara 80 ribu askar menentang 3 ribu askar Qurmutiah. Satu kumpulan kecil Qurmutiah, lebih kurang 10 buah keluarga dapat melarikan diri ke Syria (Bilad Al-Sham) kemudian ke Jabal Al-Arab, sebuah gunung di Arab dan menyembunyikan diri supaya tidak dibunoh, salah sebuah keluarga tersebut adalah Al-Assad.

Rujukan: Al-Bidayah Wa An-Nihayah, Ibnu Kathir

Sumber; http://www.indahnyaislam.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*