“Rayyan tunggu ibu di syurga ya nak…” Rat@pan ibu kehilangan bayi di pusat jagaan buat ramai SEB4K…

 Unit Khas Van Jenazah

Suasana suram menyelubungi semua unit sukarelawan ketika menguruskan jen@zah bayi berusia 8 bulan tadi. Rasa sayu, sed1h apabila melihat jenaz@h bayi itu di depan mata dengan kesan jahitan hasil dari proses bedah siasat.  Apabila jenaz@h dibuka untuk dimandi, unit sukarelawan masing masing tergamam melihat antara satu sama lain.

Ada yang tak dapat menahan air mata kerana si ibu menang1s sambil berulang kali menyebut “Rayyan tunggu ibu di syurga”,”tunggu ibu ye nak di syurga”. Ada di antara unit sukarelawan yang menekup muka seperti tidak sanggup melihat situasi antara si ibu dan anak. Tiada ungkapan sesuai boleh diungkap melainkan SEB4K!

Seperti yang dimaklumkan kepada unit sukarelawan ketika ditemu bual, beliau menghantar bayi lelakinya ke tempat rumah penjagaan kanak kanak berbayar berhampiran rumahnya di Jalan Kebun,  Shah Alam. Beliau dimaklumkan oleh pihak pengasuh bayi lelakinya telah men1nggal dun1a kerana lemas di dalam baldi di bilik air tempat anaknya diasuh dan dijaga.

Hati ibu mana yang boleh menerima berita kemat1an sebegitu? Bagaimana anak yang sepatutnya dijaga rapi oleh pihak pengasuh boleh lemas didalam baldi dibilik air? Si ibu memberitahu pihak rumah penjagaan kanak kanak itu menyatakan pintu bilik air tidak berkunci ketika kejadian berlaku.

Ada kecuaian yang dapat dilihat sebagai punca kerana bayi berusia 8 bulan begitu perlu dijaga dengan rapi oleh pengasuh. Jika pengasuh peka dan aspek penjagaan diutamakan, bukan sahaja kemat1an tetapi situasi kecederaan juga tidak akan berlaku. 

Kes kemat1an bayi yang diuruskan oleh pihak unit khas van jen@zah telah pun dalam siasatan pihak polis. Kami sendiri berharap KEADILAN dapat ditegakkan jika berlaku faktor kecuaian dari pihak pusat penjagaan kanak kanak itu…

Biarpun bayi ini telah pergi kerana sudah tertulis, biarpun aj@l m@ut ditangan tuhan, keadilan akibat kecuaian jangan dipandang remeh. Jika ada kesilapan dan kecuaian… Tindakan paling tegas wajar dikenakan bukan sahaja kepada pengasuh tetapi kepada pemilik pusat penjagaan kanak kanak tempat bayi ini mat1.

Ini juga melibatkan ny@wa anak-anak dan kepercayaan ibu bapa lain yang mempunyai anak anak di pusat penjagaan itu. Jangan hanya kerana memandang duit orang lain yang perlu menanggung kesed1han! Oleh kerana si ibu adalah dari golongan ibu tunggal unit kami memikul segala amanah yang terletak di atas bahu untuk membantu.

Amanah yang diberi kepada unit sukarelawan unit khas van jen@zah telah ditunaikan sebaik mungkin. Dari khidmat mandi, kaf@n, solat jen@zah sehingga bacaan talqin dilaksanakan sendiri oleh unit sukarelawan tanpa sebarang bayaran!

Sumber; Unit Khas Van Jenazah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*