Prof Madya Dr. Ridhuan Tee – Mahu HARAM Dong Zong, HARAMKAN sekali UEC

Saya ucapkan syabas atas ketegasan YAB Perdana Menteri berhadapan dengan pertubuhan ras1s ultra kiasu, Dong Zong. PM menyerahkan kepada polis untuk bertindak. Lihatlah bagaimana parti politik ultra kiasu dan kumpulan ultra kiasu mempertahankan mereka. Masih kita buta?

Jika mahu haramkan Dong Zong, saya cadangkan haramkan UEC bersekali. Jadikan Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) yang mengeluarkan UEC, dikelolakan oleh Dong Zong ini, kepada Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Cina yang berada dalam sistem pendidikan negara.

Tidak cukup dengan itu, pemimpin mereka hendaklah juga disumbat ke dalam penjar@ dan ditarik kewarganegaraan seperti yang pernah dilakukan oleh kerajaan terhadap pengasas Dong Zong, Mendiang Lim Lian Geok.

Pegasas Dong Jiao Zong yang adalah PENGKH1ANAT yang dibuang negara

Untuk makluman, Lian Geok, generasi pertama mendatangi Tanah Melayu, adalah pengasas Dong Jiao Zong dan SMPC. Beliau dikenakan tindakan penjar@ dan ditarik kewarganegaraannya kerana terlampau ras1s dalam memperjuangkan pendidikan Cina. Lian Geok ini juga menjadi idola pemimpin Dong Zong hingga kini sehingga namanya disemadikan pada beberapa tempat seperti dewan dan pusat penyelidikan.

Perlu diingatkan pula, orang nombor dua Dong Zong telah dilantik oleh Kementerian Pendidikan dan berada dalam Pasukan Petugas Dasar UEC (PPDUEC). Laporannya akan dibentangkan tidak lama lagi. Ketika sesi town hall yang berlangsung pada awal bulan Julai lalu, saya orang pertama yang bercakap, membangkitkan kesilapan melantik orang yang mempunyai kepentingan dalam PPDUEC.

Peranan orang no. 2 Dong Zong dalam K. Pelajaran; pasti keputusannya akan ‘bias’ atau berat sebelah…

Lanjutan daripada k0ntr0vers1 ini, saya memohon Kementerian Pendidikan jangan sama sekali mengiktiraf UEC ini, kerana jika pemimpin mereka ras1s, sudah tentu murid-muridnya sebegitu. Bapa borek anak rintik. Pemikiran ras1s ini sudah ditanam dalam pemikiran murid-murid mereka zaman-berzaman.

Jika tidak percaya, tanya Ahli Parlimen Kluang, yang merupakan produk UEC yang turut menentang tulisan jawi dengan mengaitkannya dengan tulisan porno. Ketika sesi town hall, beliau adalah yang lantang bercakap mempertahankan UEC dan Lim Lian Geok.

Saya juga memohon kerajaan siasat juga sumber kewangan Dong Zong, Jiao Zong, Hua Zong dan lain-lain pertubuhan ras1s ini. Saya amat yakin, sebahagian besar peniaga-peniaga Cina yang berskala besar dan kecil, memberi sumbangan yang begitu banyak terhadap pertubuhan ras1s yang menanamkan kebenc1ian kaum ini.

Jika sebuah Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) di salah sebuah sekolah yang saya kaji mempunyai baki penyata kewangan melebihi satu juta setiap tahun, bayangkan lebih 1,300 sekolah yang mereka ada. Jika PIBG sudah kaya, sudah tentu persekutuan persatuan-persatuan mereka teramat kaya.

Jika tidak, mana mungkin mereka mempunyai bangunan sendiri, sekolah dan kolej universiti serta universiti sendiri dalam skala besar? Ini tidak termasuk lebih 9,000 persatuan yang lain, bernaung di bawah hua tuan dan hua zong.

Saya juga ingin mencadangkan agar sebuah RCI ditubuhkan untuk mengkaji tindak tanduk Dong Zong sejak mula ditubuhkan oleh Lim Lian Geok, sehingga ke hari ini. Tindakan ini amat penting agar rakyat dapat mengetahui tindakan subversif, rasis dan komunis pertubuhan ini yang begitu bahaya dalam pembangunan negara bangsa Malaysia.

Sumber; ismaweb.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*