Tolong ba kami, dari subuh lagi kami mencari Van Jenaz@h tapi semuanya berbayar…

Allahu Robbi, ini adalah perkara biasa yang dihadapi oleh sahabat kita Yunizam Yusop yang menjalankan perkhidmatan van jen@zah percuma kepada golongan dha1f dan tidak berkemampuan di negeri Sabah. Beliau sungguh CEKAL dan TABAH mengharungi per1t get1r untuk berkhidmat kepada rakyat marhaen tanpa mengenal penat dan lelah, juga waktu.

Van jenaz@hnya boleh dikatakan sudah sampai ke merata tempat di segenap ceruk bumi Sabah. Kali ini beliau berkongsi kisah yang biasa dihadapinya namun ada sedikit harapan tersembunyi yang amat diharapkan daripada kita semua. 

Masyarakat kini sangat memerlukan. Memerlukan bantuan dan pertolongan bukan daripada saya seorang saja tapi daripada kita semua! sedarlah! bangkitlah!

Bacalah kisah daripadanya yang juga a.k.a Van Jen@zah Abam Botak…

Seperti hari-hari biasa telepon bimbitku berbunyi – kali ini esakan dan tang1san seorang wanita meminta pertolongan. Tang1sannya sangat dalam. Aku cuba tenangkan keadaan. Minta wanita tersebut menang1s terlebih dahulu. Sebelum mendengar apa yang ingin diperkatakannya.

“Tolong ba kami, dari subuh lagi kami mencari Van Jenazah” tapi semuanya berbayar dan saya pula tidak mampu. Saya tidak punya apa-apa lagi. Juga saya tidak punya pekerjaan. Hanya suamiku saja yang menjadi harapan kami. Saya ada 5 orang anak lagi. Semuanya masih kecil-kecil.

Bolehkah tolong kami. tolong la ba. Sambil diiringi tangisan yang turut menjadikan saya juga turut menang1is. Boleh kak, tenang saja. Tunggu saya di sana. Aku bergerak awal ke Bilik Jenaz@ah. Sambil menunggu Van Jenaz@h dan kru datang ke sana.

Pesanku padanya “Yang pergi tetap akan pergi, kita terima sajalah qada dan qadarnya…

Ini saja yang dapat saya berikan sedikit wang ringgit daripada para penyumbang. Tidak banyak kak, tapi gunakanlah untuk urus jenaz@h arw@h. Aku berpaling dan menang1s. Apatah lagi bila mengenangkan nasib keluarga ku nanti. Masyarakat kini sangat memerlukan. Memerlukan bantuan dan pertolongan bukan daripada saya seorang saja tapi daripada kita semua! sedarlah! bangkitlah!

 

Sumber; Yunizam Yusop

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*