HATI-HATI Beli TANAH LOT LIDI

harta.com

HATI-HATI BELI TANAH LOT LIDI.

1. Lot lidi ialah lot tanah yg asalnya mempunyai geran tanah yg sah tetapi kemudiannya dipecahkan kepada lot yg lebih kecil. Lot yg lebih kecil ini tidak mempunyai geran individu.

2. Lot lidi mempunyai peminatnya / pembelinya yg tersendiri dan ramai disebabkan harganya jauh lebih murah berbanding tanah yg mempunyai geran individu.

3. Masalah paling utama lot lidi ialah ia tidak mempunyai geran individu. Geran yg ada hanyalah geran tanah asal sebelum ia dipecahkan menjadi lot lidi.

4. Apabila sesuatu tanah itu tidak mempunyai gerannya sendiri, maka nama pembeli tanah lot lidi tidak terdapat pada geran. Sedangkan geran tanah adalah bukti sebenar yg menunjukkan siapa pemilik tanah tersebut.

5. Disebabkan nama pembeli tidak didaftarkan dalam geran maka tiada bukti yang menunjukkan telah berlaku pindah milik yg sah di antara penjual dan pembeli tanah terlibat.

6. Seringkali berlaku, disebabkan oleh tiada nama pembeli yg dapat didaftarkan mengikut undang-undang, maka pembeli sering terperangkap dengan penipuan dan pelbagai masalah kemudiannya.

7. Lot lidi juga tidak diterima oleh pihak bank jika sekiranya pembeli ingin mendapatkan pembiayaan / kemudahan kewangan yg ditawarkan oleh bank.

8. Sering terjadi, pembeli ditunjukkan tanah yg berbeza dengan tanah sebenar. Malah kedudukan dan sempadan sebenar tanah terlibat juga tidak ditentukan dengan tepat dan sah di sisi undang-undang.

9. Apabila pembeli lot lidi meninggal dunia, waris akan berhadapan dengan masalah sewaktu proses pembahagian pusaka.

10. Kebiasaannya, lot lidi adalah tanah pertanian. Maka menjadi suatu kesalahan untuk membina rumah kediaman di atasnya.

11. Apabila kerajaan mengambil alih tanah berkenaan (land acquisition) bayaran pampasan adalah diberi kepada pemilik yg namanya tertera dalam geran. Bukannya pemilik lot lidi. Pemilik lot lidi terpaksa berurusan dengan penjual / pemilik asal untuk mendapatkan pampasan tersebut.

12. Kerap kali juga berlaku, penjual bukanlah pemilik sebenar tanah tersebut. Maka wang yg telah dibayar hangus begitu sahaja. Tanah tetap milik orang.

Sumber; AHMAD JAILANI ABDUL GHANI 
Pulau Pinang
25/9/2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*