PATI S4MSENG Besar DI Pasar Borong Selayang

Tuan2 dan Puan2 tahu apa nama tempat ini. Inilah Pasar Borong Selayang. Di sinilah segala t1pu musl1hat dan taktik kot0r berlaku pada setiap hari. Di sinilah para pekebun kita dit1pu dan diman1pulas1 untuk kepentingan mereka.

Anda semua tahu beberapa pekebun yang dapat tempat atau gerai untuk pasarkan hasil mereka? Tiada satu pun. Di sini kita boleh nampak Tauke2 besar terdiri dari Warga Bangladesh dan Mynmar. Yang satu lagi satu saya tak perlu ceritalah. Anda semua tahu siapa itu..

Dekat tapak pembinaan kita boleh nampak lori h@ntu bawa pasir dan bahan binaan. Di sini kita boleh tengok bil atau invois h@ntu. Bila anda masuk kawasan ini samalah kita masuk sempadan mereka. Undang2 mereka berkuatkuasa.

Anda boleh nampak Warga Bangladesh dan Mynmar mon0poli Pasar Borong Selayang. Dari tempat letak kereta hinggalah tapak perniagaan kepunyaan mereka. S@mseng dan berlagak mereka kalah G@ngster filem Hindustan dan Tamil. Pernah beberapa kali saya dihalau dari tempat letak kereta kerana lori bos mereka nak di parking di situ.

Pasar borong Selayang diwujudkan untuk para pekebun dapat memasarkan hasil tani mereka tetapi hari ini kita nampak bangsa lain menguasai tempat ini. Di manakah penguatkuasaan undang@? Satu invois jualan harus mempunyai maklumat seperti Nama syarikat, No daftar SSM, Alamat dan serta nombor telefon Perniagaan dan paling penting no serial invois.

Hari ini bila kita hendak mulakan perniagaan kita dikerah untuk berdaftar dengan SSM sehingga bayar cukai kepada LHDN. Di pasar borong beberapa orang tauke bayar cukai peribadi dan syarikat. Beberapa hasil dan untung rugi mereka ???.

Saya ingat lagi masa saya berniaga di Kangar, Perlis saya diheret ke Mahkamah kerana kesalahan tidak pamerkan No pendaftaran SSM di atas papan iklan perniagaan. Saya membayar denda sebanyak RM 800.00. Pada masa sekarang kalau orang Melayu atau rakyat Malaysia lain berniaga tanpa lesen Penguatkuasa akan datang sebagai Hero gambar Hindustan untuk mengangkut khemah atau gerai. barang kena sita dan harus bayar denda. Anda tahu tak beberapa kali premis kami di Kota Damansara di saman kerana kesalahan2 kecil.

Di negara kita sendiri kita tak boleh berniaga secara aman, tetapi bangsa asing lain boleh berniaga dan menghantar balik keuntungan mereka ke negara asal tanpa apa2 halangan. Kalau ada yang ingin melawat pasar borong Selayang pergilah melawat secara ramai2. Anda tahu kebenarannya nanti. Masuk adalah percuma tapi seperti biasa kita kena bayar parking di mana pengurusan DBKL tidak pernah lupa kutip.

Kita sebagai rakyat memang tidak boleh buat apa2 tindakan. Tetapi melalui kempen BiMF ini kita boleh bantu para pekebun dan nelayan kita. Insha Allah dengan sokongan saudara Muslim semua kita akan ubah situasi ini. Perancangan dah ada. Tunggu masa saja untuk dilaksanakan.

Kalau orang lain tak tampil ke hadapan untuk bantu petani dan nelayan kita biarlah saya dan rakan2 tampil untuk bantu mereka. Dengan sokongan kuat anda, Insha Allah ranncangan ini akan berjaya … Sekian, Salam BMF …

Sumber; Aduan Rakyat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*