Operasi Membanteras LT TE oleh E8 Counter TERR0R1SM Bukit Aman

Menurut Ketua Penolong Pengarah Bahagian Ant1 Pengg@nas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, kesemua saspek ditahan dalam operasi yang dilancarkan di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Kedah.

Seramai 7 s2spek telah diberkas dalam satu Operasi Khas oleh E8 yang dilancarkan pagi tadi. Seperti yang sedia maklum 2 s2spek tersebut adalah 2 ADUN dari Gadek (Melaka) dan Seremban Jaya (Negeri Sembilan). Siasatan E8 PDRM telah bermula pada November 2018 setelah memantau Program Hari Perwira LT TE di Melaka pada tahun 2018. Acara Hari Perwira LT TE ini di adakan setiap tahun di seluruh dunia bagi pendokong LT TE.

Adun Seremban Jaya dan Gadek yang ditahan telah menghadiri program tersebut dan menyampaikan ucapan sokongan terhadap LT TE pada 28 November 2018 dan mengedar risalah item-item berkaitan LT TE. Saspek ketiga seorang lelaki berusia 28 tahun ditahan di Rawang adalah penganjur Hari Perwira LT TE.

Saspek keempat seorang lelaki 38 tahun berkerja sebagai Agen Insurans. Saspek kelima seorang lelaki dari Sungai Siput yang dikesan menyertai perjumpaan sulit LT TE di Perak dan dalam usaha merekrut golongan muda tamil Malaysia menyertai LT TE.

Ketiga-tiga saspek ini pernah ditahan pada 4 September 2016 selepas terlibat dalam kes ser@ngan ke atas pesuruhjaya Sri Lanka di Malaysia di KLIA.

Saspek keenam berusia 27 tahun ditahan di Kulim dan Suspek ketujuh berusia 52 tahun ditahan di Sungai Buloh disebabkan sokongan mereka berdua dan memiliki item berkaitan ideologi LT TE. E8 menegaskan bahawa tangkapan susulan akan dijalankan dalam masa terdekat.

E8 juga mengesahkan beberapa suspek yang ditahan telah merancang untuk melancarkan ser@ngan terbaru di dalam Negara dalam masa terdekat. Apa yang menarik perhatian MMP adalah kenyataan Datuk Ayob berkaitan persoalan penangkapan ini berkait dengan isu perkauman.

Jawapan dia mudah…

Kenapa sebelum ini tangkapan yang melibatkan D@esh, IS1S dan Pengg@nas Sikh tiada ahli Politik yang mempertikaikan tetapi bila LT TE ini ada pulak yang mempertikai atas sebab satu kaum. E8 telah mengkaji dan menganggap mereka adalah anc@man kepada Negara.

Beliau juga mengatakan sekiranya orang Palest1n di Malaysia bertindak menyer@ng dan menyebar ideologi yang mengancam Keselamatan Negara. E8 akan bertindak mencegah. E8 juga memaklumkan bahawa LT TE telah diklasifikasikan di bawah senarai pengg@nas di Malaysia dan disebabkan langkah berkenaan seramai 25 suspek LT TE telah ditahan, didakwa dan dihantar pulang ke Sri Lanka sejak 2009.

Tahniah E8 PDRM atas kejayaan ini. Kami Menyokong Sepenuhnya. Kami Faham Kerja Pengintipan ini bukan Mudah. Kita Polis. Kita tak kira siapa individu tersebut. Mana-mana individu yang terlibat dalam aktiviti keg@nasan tidak kesah dari parti mana, dari agama mana, Bangsa mana, asal mana Kalau terlibat dalam keg@nasan, pasti Kita akan tangkap!

Sumber; Malaysia Military Power

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*