Terkini; 2 lagi ahli D4P terbabit LT TE ditahan

Dua lagi ahli parti dominan dalam kerajaan Melaysia, D4P ditahan pagi tadi selepas dipercayai terbabit dalam kegiatan pengg@nas Harimau Pembebasan Tam1l Eelam (LTvTE). Mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), sebuah anak syarikat kerajaan negeri Melaka dan Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), kini ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA). Ketua Polis Melaka, Datuk Mat Kasim Karim, mengesahkan penahanan kedua-dua individu dipercayai ada kaitan LT TE. 

“Memang betul mereka ditahan mengikut SOSMA oleh pihak polis Bukit Aman hari ini dan ia berkait dengan penahanan seorang EXCO Melaka sebelum ini. “Maklumat lanjut bagaimanapun saya tak boleh maklumkan lagi dan kita serahkan kepada pihak polis untuk jalankan siasatan,” katanya seperti dilapor Berita Harian.

Sebelum ini, dua ADUN parti tamak haloba, D4P dari Melaka dan Negeri Sembilan juga telah ditahan pihak polis kerana terbabit dalam upacara LT TE. G Saminathan, Exco Kerajaan Negeri Melaka yang bertanggungjawab kepada portfolio sumber manusia dan Adun kawasan Gadek ditahan dan digari di pejabatnya di Seri Negeri.

Manakala Adun Seremban Jaya, P Gunasekaren pula ditahan Bukit Aman, bersama seorang pemimpin NGO India dari Perak. LTTE diklasifikasikan sebagai organisasi pengg@nas oleh lebih 30 negara termasuk Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.

Kumpulan pengg@nas yang diketuai V Prabhakaran itu mencetuskan pember0ntakan pemisah untuk mewujudkan wilayah autonomi Tamil Eelam di utara negara pulau itu apabila golongan majoriti Sinhala menindas masyarakat Tamil, iaitu kumpulan minoriti.

Sumber; ismaweb.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*