Kenapa Tengah Bersukan Pun Boleh Membawa M4UT? Ini Fakta Yang Sangat Perlu Diketahui…

5 hari lalu seorang guru besar sekolah umur 38 tahun di Sabak Bernam pengsan dan men1nggal di gelanggang badminton. Semalam seorang lelaki di Gua Musang men1nggal waktu bermain futsal. Kedua2 nya berlaku ketika bersukan waktu malam dan kedua2 nya akibat card1ac arrest. Card1ac arrest ini adalah pembunoh senyap dan ia membunoh mereka yang tidak ada rekod sak1t jantung sebelumnya.

Ia berlaku bila sistem elektrik jantung tidak berfungsi (malfunction). Jantung dan nadi terhenti terus dan m@ngsa tidak memberikan respon. Rawatan segera WAJIB diberikan kerana jika lambat bantu maka jantung akan berhenti buat selama2nya. Ia tak sama dengan ser@ngan jantung (heart att@ck). Sama sekali berbeza. Ser@ngan jantung berlaku bila saluran jantung tersumbat dan darah gagal dibekalkan untuk circulation.

Orang yang kena ser@ngan jantung boleh bercakap, ada nadi dan mampu beri respon. Manakala card1ac arrest berlaku bila sistem eletrik jantung terhenti sama sekali. Orang yang kena cardiac arrest tidak boleh bercakap, tak boleh respon dan nadi tiada. Jantungnya perlu di pump semula samada menggunakan automated exterbal defribilator (AED) jika ada atau CPR sebagai bantuan awal utk kejutkan semula jantung yang dah terhenti.

Sebab itulah semua ahli sukan wajib belajar CPR atau pengurusan tempat bersukan perlu ada AED sebagai first aid. Tak perlu jadi first aider bertauliah, cukup jika anda tahu melakukan CPR utk bantuan awal. Tidak salah bersukan waktu malam dan tidak salah bersukan walau dah berumur tetapi pastikan anda faham waktu bila hendak berhenti. Juga pastikan badan anda tidak terlalu letih bekerja di siang hari dan bersukan di malam hari seperti futsal, badminton, bolasepak atau gym.

Jika anda jarang bersukan dan tiba2 bersukan terlalu aktif atau aggres1f, maka anda mungkin gagal kawal jantung. Jangan samakan diri anda dengan ahli sukan aktif atau professional. Malah, ahli sukan professional juga ramai yang mat1 di padang akibat card1ac arrest. Sebab itu perlunya sesiapapun membiasakan melakukan latihan cardio, iaitu membiasakan jantung bergerak dengan laju dan berhenti apabila laju seperti tidak melebihi 145 beat per second (bps) ikut umur.

Cara mengawal pernafasan juga amat penting bila bersukan. Larian pecut atau mendaki atau kayuh basikal dgn kelajuan tinggi dalam masa singkat mampu membiasakan jantung anda bergerak laju. Namun, teknik pernafasan mestilah betul dan tidak panik bila penat atau tercungap. Terus bermain selepas merokok adalah satu sebab diser@ng card1ac arrest. Tetapi punca utama card1ac arrest ialah tekanan dar@h terlalu tinggi ketika bersukan dan ini lah yang ramai tidak tahu kerana tiada siapa yang ambil tekanan dar@h sebelum, sewaktu mahupun selepas bersukan.

Card1ac arrest juga sering menyer@ng dibilik air. Ramai sangka seseorang itu mat1 sebab jatuh bilik air (terutama orang tua). Tetapi sebenarnya mat1nya disebabkan card1ac arrest dan m@ngsa akan jatuh. Ini berlaku bila keadaan suhu badan berubah secara mengejut. Ia akan menaikkan atau menurunkan tekanan dar@h secara mendadak terutama bagi pesak1t jantung. Nabi juga ada mengajar apabila mulakan mandi, jangan terus disiram badan. Mulakan dari kaki utk biasakan dgn suhu air, perlahan naik ke betis secara beransur2 dan seterusnya hingga mula basahkan kepala seperti biasa. Bukan terus terjah kepala dan seluruh badan.

Bersukan bagus, bersenam juga bagus, tetapi kena faham dgn kemampuan badan dan situasi. Warm up yang cukup, kawalan pernafasan yang baik, tidak mudah pan1k dan selalu lakukan latihan cardio amat penting. Warm up dan stretching dua benda berbeza. Warm up dulu baru stretching kerana badan perlu dipanaskan dulu sblm beraktiviti.

Mitosnya yang jadi amalan ramai ialah stretching di kala badan belum dipanaskan. Boleh tapi tak betul dari segi teknik bersukan. Lihat pemain professional, mereka akan berlari keliling padang dulu, kemudian baru melakukan stretching utk regangkan otot. Tapi ini bukan cara utama elak cardiac arrest.

Cara terbaik elak card1ac arrest ialah FAHAMI KEMAMPUAN anda. Jangan over dan kawal eg0. Masalah utama orang bersukan ialah EG0. Masing2 nak tunjuk hebat dalam permainan mahupun main gym sedangkan badan ketika itu tak mampu. Ingat, Card1ac Arrest datang tiba2. Tiada cara boleh tahu bila ia datang dan siapa nak diser@ngnya atau berapa umur m@ngsa.

Sumber; Zack Rahim

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*