Benarkah Air Mata Tak Boleh Kena Jen@zah Dan Kain Kafan Kerana Menyeksa Jen@zah?

“JAGA2 AIR MATA TU, JANGAN SAMPAI TERKENA JEN4ZAH DAN KAIN KAFAN NYA… SEKSA JEN4ZAH TU… BERAT DIA NAK PERGI…”

Sorang makcik ‘sound pada si suami/isteri jen@zah…. Peristiwa ini berlaku biasanya ketika mana jen@zah suami/isteri sedang dikafankan… Apabila Giliran suami/isteri nak cium….dia mencium dahi isterinya/suaminya…air mata mengalir ke pipi jen@zah….dipeluk isteri/suami agak lama…Kalu secara fitrah nya akan mengalir air matanya terkena kain kafan jen@zah…

Seorang makcik bersuara… “Angkat suami dia tu… jangan peluk lama2 arw@h isteri awak tu… jangan sampai air mata ni menitik kene jen@zah… kesian dia.. berat dia nak pergi….”…maka si suami dipapah oleh anak lelakinya keluar rumah….

Ini lah khilaf yg sering berlaku dlm masyarakat melayu islam kita…sebenarnya biarkan sahaja, contohnya jika si suami ingin mencium dan memeluk isterinya lama buat kali terakhir… kalau pun dia menang1s dan air matanya terkena kain kafan  tak mengapa…tiada hadis atau nas yg mengatakan  tak boleh…di saat itulah si suami mungkin sedang berbisik memaafkan dan menghalalkan segala makan minum kpd isterinya….

Begitu juga sebaliknya yang berlaku pada isteri yang mencium jen@zah suaminya… Malah tidak akan batal wuduk si mat1 oleh kerana sebab dicium oleh suami atau isteri nya. Yang batal wuduk hanya lah orang yang hidup.

Ingat… yg tak boleh itu jika kamu merat@p atau mer@ung di hadapan jen@zah atau sewaktu kemat1annya…dilarang keras oleh Rasulullah saw. Kekhilafan yang ramai lakukan dan masih berlaku hingga hari ini…

– Tok imey –

Kredit; Syeikh Kyairder

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*