Rahsia Di Sebalik Serban Besar Sultan Muhammad Al Fatih Terbongkar…

Pelik juga serban lagi besar dari kepala!

Beberapa minggu lepas saya sempat singgah di maqam Sultan Muhammad Al Fatih. Benda yang paling menarik perhatian saya adalah serban besar yang terletak di bahagian atas maqam Sultan Al Fatih ni. Dan kalau tengok serban sebenar Sultan Muhammad Al Fatih ni memang serbannya lagi besar daripada kepala dan lagi lebar daripada muka.

Tour guide saya di Turki yang sangat pakar dengan sejarah Turki, Tuan Hazimin Sulaiman tanya saya ” cuba teka serban tu digunakan untuk apa? ” Jawaban paling logik saya boleh fikir adalah sejadah. Tuan Hazimin kata salah. Ah sudah. Apa lagi ni. Takkan serban dijadikan selimut pulak kan. Ok, saya mengalah.

Tuan Hazimin bagitahu saya ” Serban tu sebenarnya adalah kain kaffan dia. Kain kafan itulah yang Sultan Muhammad Al Fatih duk junjung tiap masa “

Allah. Terbel1ak mata saya. Sultan yang berjaya buka kota terbesar dunia, Constantinople pada masa itu di usia 21 tahun rupa-rupanya junjung dan bawa kain kaffannya setiap masa! Betullah sabda Nabi dalam satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Umar RA bahawasanya Rasulullah SAW telah ditanya;

“Siapakah dikalangan mukmin yang paling bijak? Rasulullah SAW bersabda; “Mereka yang paling banyak mengingati mat1 dan yang paling baik persediaannya untuk selepas daripada mat1, mereka itulah orang-orang yang bijak”. (Riwayat Ibnu Majah).

Benar sekali, Bila kita ingat mat1, kita taknak dah dengki mendengk1. Bila kita ingat mat1, kita taknak dah mencac1 mak1. Bila kita ingat mat1, fokus kita lebih tinggi. Bila kita ingat mat1, kita lebih persiapkan diri. Bila kita ingat mat1, masa jadi lebih berkualiti. Bila kita ingat mat1, kita akan spend masa dan energy kita pada benda yang lebih bererti.

Dapat sesuatu kan?

Kredit; Taufiq Razif

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*