Breaking News; Wanita Hamil Dari Ampang Dikesan Positif C0VID-19 Di K.Krai, Kelantan; Apa Yg Ditakuti Sedang Berlaku?

Ada seorang wanita, dari KL yang merupakan Zon Merah, pulang ke Kuala Krai, Kelantan yang merupakan Zon Hijau. Alkisahnya, semalam viral, kisah wanita yang sedang mengandung ini didapati keputusannya positif Covid19.

Berlegar-legar cerita itu, saya sangka berita palsu, sehinggalah pagi ini tengok ayah wanita hamil itu sendiri mengakui anaknya dijangk1ti dan seluruh keluarga akan pergi melakukan swab test hari ini. Itu keluarga. Cuba bayangkan r1siko jangk1tan terhadap orang ramai yang lain.

Inilah contoh cerita menunjukkan salah satu kerisauan kita sebab pesakit dan pembawa wabak ini tidak semestinya menunjukkan simptom. Dia/mereka boleh jadi sihat, tak ada simptom langsung. Tempoh inkubasi virus pun tak semestinya 14 hari secara tepat, tetapi boleh jadi lebih cepat dan boleh jadi lebih lambat.

Virus bukan benda hidup, tetapi DNA. Penyebarannya tak nampak dek mata kasar. Yang mana berada di Zon Merah tu, janganlah pergi sana sini termasuklah balik kampung. Tolonglah. Orang muda dan sihat boleh jadi pembawa yang menyebarkan virus tau….

Saya tulis ini di sini bukan mengec@m wanita tersebut tetapi saya nak mohon agar kita semua doakan tiada penyebaran berlaku. Biar semua keputusan swab tests bagi ahli-hali keluarga dan saspek lain yang terdedah tu negatif belaka. Moga terjaga kita semua daripada jangk1tan wabak Cov1d19 ini. Nak raya ni adik kakok abe wey..

Jika ada di antara anda yg merasa gatal tangan nak MAR4H kepada wanita ni, baca dulu apa yang dihadapi oleh keluarganya di KL dan apa yg membawanya pulang ke kg halaman di K.Krai, Kelantan. Doakan semoga semua ahli keluarga dan kontak2 lain selamat daripada C0VID-19, aamiiiiin…

  

Kredit; Rosli Abdul Jalil & Syahr Musafir

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*