Allahu Akbar, Syeikh Amar CAC4T, Cuma Boleh Gerakkan Mulut & Mata Shj Namun Kini Dia Bergelar Profesor & Al Hafiz

Syeikh Ammar kelahiran Amerika Syarikat sejak lahir sudah dalam keadaan cacat. Tidak ada anggota tubuh yg boleh digerakkan kecuali mulut dan mata. Doktor memberitahu ketika kelahirannya beliau boleh hidup sehingga usia 8 tahun sahaja, tapi Allah yg Maha Berkuasa.

Syeikh Ammar masih hidup sehingga sekarang. Cacat tidak menghalangi beliau utk menuntut ilmu sehingga menjadi seorang Professor.

Sejak usia 11 tahun, beliau sudah mula belajar menghafal Quran dan ketika berusia 13 tahun dia sudah menghafal Quran 30 Juz. Ketika di Universiti beliau adalah antara pelajar yg cemerlang dlm jurusan penyiaran dan komunikasi. Beliau kini bergelar sebagai seorang pensyarah di Universiti di Dubai dan Amerika Syarikat.

Syeikh Ammar memberitahu pelajarnya, yg sebenar benarnya cacat ialah cacat berpikir (malas berfikir), cacat kemahuan (tiada cita-cita dan kemahuan) dan cacat perjuangan (tiada jiwa perjuangan)…

Sebagai seorang Muslim, cubaan yg dihadapinya, dia lalui penuh kesabaran dan ikhlas kpd Allah. Sebab dia percaya, di sebalik kekurangannya, Allah pasti memberikan kelebihan yg tidak dimiliki org lain.

Saat beliau menceritakan kesabaran ibunya dlm menguruskannya dari kecil, para mahasiswa yang hadir menangis tersedu-sedu, bahkan ada beberapa pensyarah lain menangis seperti anak anak kecil.

Beliau pun menyarankan kepada Mahasiswa agar giat menghafal Al Quran dan jgn mudah putus asa. Beliau berkata, “Hafalkan Al Quran, lakukan dgn ayat2 yg pendek terlebih dahulu, saya pun dulu melakukannya demikian, sampai waktunya saya mampu menghafal satu juz dlm sehari,”ujarnya.

Cacat tidak menghalangi beliau untuk menuntut ilmu dan bersekolah sehingga menjadi seorang Professor. Sejak usia 11 tahun beliau sudah mulai menghafal Quran dan ketika usianya mencecah 13 tahun, beliau sudah menghafal Quran 30 Juz.

Tiga tahun lalu Ammar berkahwin dengan seorang wanita Mesir.. Subhanallah! Sungguh mulia wanita yang mahu dan redha bersuamikan beliau. (Lihat beritanya di http://news.liputan6.com/…/video-motivasi-ammar-bogis-untuk…)

Di antara pesanan yang disampaikan Syeikh Ammar untuk umat islam agar menunaikan rukun Islam yang lima: Bersaksi tiada tuhan selain Allah dan Muhammad rasul, Solat 5 waktu, puasa dan zakat serta tunai haji bagi yang mampu.

Baru baru ini ramai mus0h Allah yang mengh1na Rasulullah, beliau beliau berpesan belalah Rasulullah dengan cara melaksanakan Sunnah Rasulullah dalam kehidupan rumah tangga, masyarakat, sekolah, pejabat, dan sebagainya. Bukan dengan jalan demonstrasi dan kekerasan. Juga gunakan lah pula teknologi dalam membela Rasulullah, melalui internet, twitter, facebook dan sebagainya. Ceritakan keagungan peribadi Rasulullah melalui kisah-kisah dan sebagainya.

Kepada kaum wanita, beliau berpesan agar sentiasa menggunakan hijab yang sesuai syariat kerana wanita ibarat mutiara yang nilainya tinggi. Jika ia mudah dilihat dan dipegang semua orang di jalan-jalan, nescaya murahlah nilainya.

Beliau berpesan kepada para lelaki agar berbuat baik pada para isteri, jangan pernah mencac1, memuk0l atau mengh1nakan isteri. “Selama ini kita mendengar pepatah bahawa akal yang selamat itu terdapat pada badan yang sihat, padahal semestinya adalah akal yang selamat hanyalah terdapat pada hati yang sihat,”ujar Syeikh Ammar.

Hal ini, kata Ammar, terdapat di dalam hadits “Jika sepotong daging itu baik, maka baiklah seluruhnya. Ketahuilah bahawa ia adalah hati.

Beliau menceritakan kesabaran ibunya dalam mengurus dan menjaganya sehingga beliau menjadi seorang hafiz Al Quran, para mahasiswa yang hadir menang1s tersedu-sedu, bahkan ada beberapa pensyarah yang bertakbir sambil menang1s.

Berikut video Syeikh Ammar (sila klik subtitle):

Kredit; Hazwan Aroff Hamidi