Tolong Jangan Bawa Anak Shopping Baju Raya

Dah kenapa bawa anak keluar beli baju raya! Kelihatan beberapa mak ayah bersama anak-anak di shopping complex tersenyum riang sambil letakkan baju di badan anak untuk mengukur saiz.  Aku pulak rasa risau dan kasihan. Mesti mak ayah rasa ralat kalau beli baju online. Maklumlah, dah terbiasa beli baju raya mesti ukur di badan. B1mbang tak muat la, saiz dah betul tapi ketat di ketiak la.

Tapi ingat, kanak-kanak adalah golongan yang ber1siko tinggi untuk dapat jangk1tan kerana imuniti yang rendah. Adakah kita lupa kita masih belum bebas. Virus yang tak nampak di mata ini masih lagi menular di kalangan kita. Kita masih dalam fasa dilanda wab@k.

Setakat ini 317 kes posit1f C0VID-19 membabitkan kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah. Daripada jumlah itu, 112 kes membabitkan kanak-kanak berusia empat tahun ke bawah dan 22 kes lagi dalam kalangan bayi berusia kurang satu tahun.

Negara kita telah mencatatkan kemat1an seramai 113 kemat1an. Walaupun belum ada kes kemat1an dari golongan kanak-kanak, adakah itu yang kita mahukan? “Jika hanya kanak-kanak yang dijangk1ti, ibu atau bapa yang negatif C0VID-19 perlu memakai pakaian perlindungan diri (PPE) dan mengisi borang untuk menjaga anak mereka,” kata Dr Noor Hisham.

Raya memang dah dekat.Semua orang berhak untuk bergembira. Tapi berwaspadalah. Lindungi anak-anak. Elok kita boleh beraya di rumah, nanti kita terpaksa beraya di hospital. Kita tak mahu ada kemat1an pertama dicatatkan dari golongan kanak-kanak. Kita mahukan anak-anak beraya dengan gembira walaupun di rumah.

Kongsikan pada mak ayah lain sebab makin ramai yang bawa anak keluar beli baju raya.

Kredit; Dr Samhan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*