[Video] “Boleh Pinjam Menteri Kesihatan Anda?” – Orang UK Kagum Cara Malaysia Lawan C0VID-19

Nampaknya Malaysia terus menjadi sebutan masyarakat serata dunia dalam kejayaannya membendung penularan Cov1d-19. Kali ini, dua warga United Kingdom yang terper@ngkap di Malaysia kerana larangan untuk keluar negara mengakui kerajaan Malaysia telah melakukan perkara yang terbaik dalam memutuskan rantaian Cov1d-19 ini.

Menerusi video bertajuk ‘Lockdown: Malaysia the safest country in the world?’, pasangan yang dikenali di Youtube sebagai VeggiesOnTour ini membuat perbandingan kes Covid-19 antara Malaysia dan dua negara yang terkesan ter0k dengan wab@k ini, iaitu United Kingdom dan Itali.

Mereka berkata langkah kawalan pergerakan amat berkesan dalam menangani penularan v1rus itu, sesuatu perkara yang perlu diambil kira oleh negara-negara luar yang berdepan dengan kes kemat1an yang semakin bertambah setiap hari.

Begitu juga dengan tindakan menutup pintu sempadan negara dan larangan pergerakan rentas negeri serta penutupan operasi perniagaan yang bukan asas menyumbang kepada kejayaan Malaysia.

Video yang berdurasi 9:56 minit itu memaparkan pasangan itu berjalan di sekitar Kuala Lumpur yang sunyi dari kesibukan harian seperti sebelum ini.

Mereka turut meluahkan rasa kesal dengan pengurusan Cov1d-19 di UK yang mana kerajaannya enggan mengambil tindakan tegas, dengan memberi contoh rakyat di negara itu masih keluar menjalani kehidupan seperti biasa dengan bekerja dan bersenam tanpa risau akan serangan virus berb@haya itu.

VeggiesOnTour yang kagum dengan tindakan proaktif Malaysia turut berseloroh untuk meminjam Menteri Kesihatan dan pasukan barisan hadapan untuk membantu mencegah peningkatan kes dan kemat1an Cov1d-19 di negara mereka dan Itali.

“Hai Malaysia, boleh tak kami pinjam Menteri Kesihatan dan pasukannya kerana telah melakukan yang terbaik demi negara ini. Malah kami juga perlukan sikap yang ditonjolkan oleh seluruh rakyat Malaysia untuk membantu negara kami,” ujarnya.

Meskipun terper@ngkap di Malaysia kerana Cov1d19, kedua-duanya percaya negara ini muncul sebagai sebuah negara yang paling selamat di Malaysia dan harus dipandang tinggi oleh dunia. Sehingga kini, video yang di muatnaik semalam telah mendapat hampir 16,000 tontonan.

Kredit; Friends Of Dr Adham Baba
Sumber : https://therakyatinsight.com/boleh-pinjam-menteri-kesihata…/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*